Technologia

Biomasa drożdży Yarrowia lipolytica powstaje w naturalnym procesie fermentacji mikrobiologicznej. W odróżnieniu od klasycznych drożdży piekarskich, piwnych czy gorzelniczych, które produkowane są z użyciem surowców cukrowych Yarrowia lipolytica wykorzystuje kombinację surowców tłuszczowych oraz glicerolu.

Wieloletnia optymalizacja i udział w projektach wraz jednymi z najlepszych polskich uczelni (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Uniwersytet Medyczny w Lublinie oraz Katolicki Uniwersytet Lubelski Jana Pawła II) doprowadziła do uzyskania technologii o wysokiej wydajności i gwarancji uzyskania unikalnych i wyjątkowych właściwości pro-zdrowotnych:

  • wysoka zawartość β-glukanów (kombinacja B-(1,3)/(1,6)-glukanów oraz B-(1,3)/(1,4)-glukanów i mannanów,
  • bogate źródło białka i aminokwasów(45-50% białka) o unikalnym profilu aminokwasowym,
  • wysoka zawartość witamin z grupy B (m.in. B1, B2, B3, B4, B5, B7, B9, B12) oraz witamin E, C i D,
  • bogactwo mikro i makroelementów(w tym wapń, fosfor, sód, żelazo, miedź, magnez, potas, mangan, cynk i jod) w postaci bio-kompleksów ze składnikami komórek o bardzo wysokiej przyswajalności,
  • wysoki udział tłuszczów nienasyconych (ponad 90% ogólnej zawartości tłuszczów),
  • unikalne źródło związków biologicznie aktywnych (kwas kynureninowy, α-ketoglutaran, jabłczan cytruliny, koenzym Q10, tryptofan).

Jednakże, istotą oraz innowacją technologii opracowanej w ramach projektu “Nowa generacja suplementów diety bazujących na drożdżach Yarrowia lipolytica” w ramach działania 1.4 Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka jest takie prowdzenie procesu, aby prowadził do wzbogacania komórek drożdżowych Yarrowia lipolytica o organiczne formy minerałów. W ramach prowadzonego projektu dzięki licznym badaniom i zaangażowaniu szerokiej grupy naukowców opracowane zostały trzy technologie wytwarzania unikalnych produktów:

  • zawierająca organiczny selen biomasa drożdży Yarrowia lipolytica,
  • zawierająca organiczny chrom biomasa drożdży Yarrowia lipolytica,
  • zawierająca organiczny cynk biomasa drożdży Yarrowia lipolytica.

Więcej o realizacji projektu można znaleźć tutaj: projekt-suplementy-diety.

 

Organiczny selen i chrom

Biomasa drożdży Yarrowia lipolytica dzięki swoim unikalnym walorom odżywczym i bogactwu zawartego w każdej komórce pozwala na zaspokajanie zapotrzebowania człowieka, szczególnie w kwestii dostarczenia selenu i chromu. Proces wbudowywania tych minerałów opracowany w ramach projektu „Nowa generacja suplementów diety bazujących na drożdżach Yarrowia lipolytica” umożliwia dostarczenie ludziom składników o wyjątkowej biodostępności i przyswajalności.

Organiczne formy minerałów, a szczególnie te połączone z komórkami drożdżowymi pozwalają łączyć wartości odżywcze samych mikro- i makro-elementów wraz z wartością odżywczą struktur w które wbudowują się w komórce (np. białka, węglowodany) tworząc biopleksy.

Dzięki temu dostarczamy w naszych produktach unikalne organiczne formy składników odżywczych o wyjątkowej przyswajalności i biodostępności.