Technologia
Biomasa drożdży Yarrowia lipolytica powstaje w naturalnym procesie fermentacji mikrobiologicznej. W odróżnieniu od klasycznych drożdży piekarskich, piwnych czy gorzelniczych, które produkowane są z użyciem surowców cukrowych Yarrowia lipolytica wykorzystuje kombinację surowców tłuszczowych oraz glicerolu.
Wieloletnia optymalizacja i udział w projektach wraz jednymi z najlepszych polskich uczelni (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Uniwersytet Medyczny w Lublinie oraz Katolicki Uniwersytet Lubelski Jana Pawła II) doprowadziła do uzyskania technologii o wysokiej wydajności i gwarancji uzyskania unikalnych i wyjątkowych właściwości pro-zdrowotnych:
- wysoka zawartość β-glukanów (kombinacja B-(1,3)/(1,6)-glukanów oraz B-(1,3)/(1,4)-glukanów i mannanów,
- bogate źródło białka i aminokwasów(45-50% białka) o unikalnym profilu aminokwasowym,
- wysoka zawartość witamin z grupy B (m.in. B1, B2, B3, B4, B5, B7, B9, B12) oraz witamin E, C i D,
- bogactwo mikro i makroelementów(w tym wapń, fosfor, sód, żelazo, miedź, magnez, potas, mangan, cynk i jod) w postaci bio-kompleksów ze składnikami komórek o bardzo wysokiej przyswajalności,
- wysoki udział tłuszczów nienasyconych (ponad 90% ogólnej zawartości tłuszczów),
- unikalne źródło związków biologicznie aktywnych (kwas kynureninowy, α-ketoglutaran, jabłczan cytruliny, koenzym Q10, tryptofan).
Jednakże, istotą oraz innowacją technologii opracowanej w ramach projektu “Nowa generacja suplementów diety bazujących na drożdżach Yarrowia lipolytica” w ramach działania 1.4 Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka jest takie prowdzenie procesu, aby prowadził do wzbogacania komórek drożdżowych Yarrowia lipolytica o organiczne formy minerałów. W ramach prowadzonego projektu dzięki licznym badaniom i zaangażowaniu szerokiej grupy naukowców opracowane zostały trzy technologie wytwarzania unikalnych produktów:
- zawierająca organiczny selen biomasa drożdży Yarrowia lipolytica,
- zawierająca organiczny chrom biomasa drożdży Yarrowia lipolytica,
- zawierająca organiczny cynk biomasa drożdży Yarrowia lipolytica.
Więcej o realizacji projektu można znaleźć tutaj: projekt-suplementy-diety.
Organiczny selen i chrom
Biomasa drożdży Yarrowia lipolytica dzięki swoim unikalnym walorom odżywczym i bogactwu zawartego w każdej komórce pozwala na zaspokajanie zapotrzebowania człowieka, szczególnie w kwestii dostarczenia selenu i chromu. Proces wbudowywania tych minerałów opracowany w ramach projektu „Nowa generacja suplementów diety bazujących na drożdżach Yarrowia lipolytica” umożliwia dostarczenie ludziom składników o wyjątkowej biodostępności i przyswajalności.
Organiczne formy minerałów, a szczególnie te połączone z komórkami drożdżowymi pozwalają łączyć wartości odżywcze samych mikro- i makro-elementów wraz z wartością odżywczą struktur w które wbudowują się w komórce (np. białka, węglowodany) tworząc biopleksy.
Dzięki temu dostarczamy w naszych produktach unikalne organiczne formy składników odżywczych o wyjątkowej przyswajalności i biodostępności.
